maanantai 27. helmikuuta 2012

Hiilipiirustusvälineitä


Hiilipiirustusvälineitä

1. Piirustushiiliä
Piirutushiili on hyvä yleisväline. Se on halpa, erittäin monipuolinen. Hiili leviää helposti pyyhittäessä, siten myös sotkeutuu helposti. Myydään erikokoisina.
2. Kompressoituja hiiliä
Näitä sanotaan myös puristehiiliksi. Kaikista tummin hiilipiirustus väline. Leviää hienosti, muttei lähde kokonaan pois pyyhittäessä. Pehmeä.
3. Hiilikyniä
Hiilikynä on hyvä väline yksityiskohdille. Terä on suht kova ja sen voi teroittaa hyvin teräväksi. Jälki ei lähde pois kumittamalla kokonaan, joten parempi käyttää myöhäisemmässä vaiheessa.
4. Tavallisia sianharjas siveltimiä
Siveltimiä voi käyttää hiilen levittämiseen, rajojen pehmentämiseen.
5. Stomppeja
Stompit ovat samaan kuin siveltimet. Stompilla voi myös piirtää pehmeitä viivoja kun se on sotkeutunut.
6. Hiilikumeja
Hiilikumi on helppo muotoilla sopivan muotoiseksi isoista pieniin kummauksiin. Muovit pois ja kumia on vällättävä käsissä niin että se muuttuu tahmeaksi.
7. Säämiskä
Säämiskä on tuollainen nahkariepu myös ”kumittamiseen” ja valon maalailuun.
8. Teriä
Näitä löytää rautakaupasta ”single-edge blades”. Hiili- ja lyijykynien teroittamiseen.
9. Hiekkapaperia
Kun kynän puu osa on veistetty sopivaksi terällä, teroitetaan terä oikeaan muotoonsa hiekkapaperilla. Myös piirustuhiilet ja kompressoidut hiilet kannattaa hioa jos tarvitsee joskus myös teräviä viivoja.

Paperit ja fiksatiivi.

Papereita on hyvin monenlaisia ja niillä on suuri merkitys työn onnistumisen kannalta. Suomessa myydään ”elävänmallin paperia” joka on suht karkea, imevä, kosteutta kestämätön paperi. Sitä myydään isoina arkkeina. Paperit ovat niin yksilöllisiä että niitä on kokeiltava opiskelu vaiheessa mahdollisimman monia. Sitten voi valita tilanteeseen sopivan paperin. Paperin hinta tai laatuvaatimukset eivät saisi olla esteenä harjoittelulle.
Fiksatiivi on suihke jota suihkitaan hiilipiirroksen päälle jottei tuuli vie kaikkea työtä. Ei fiksatiivikaan paljoa pidä, voit antaa sen kuivua piirustuksen ollessa vaakatasossa n.15 min ja suihkia sitten uuden kerroksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti